Virágzó Öko Kft. Virágzó Öko Kft.

november 12, 2020

Virágzó Öko Kft.

„Rolls Royce a gyomfésűk között” hangzott el a kijelentés Andreas Schindler, a Virágzó Öko Kft. tulajdonosa szájából, aki nem első generációs biogazdaként több generáció tapasztalatát és tudását alkalmazza a gyomfésülésben, hiszen Édesapja már 1993-óta ebben a formában gazdálkodik.

 

A hatékony mechanikai gyomírtás kulcsfontosságú a biogazdaságok esetében. Az első Treffler gyomfésűt 4 évvel ezelőtt vásárolták, a kiváló tapasztalat pedig 2019-ben egy újabb vásárlást eredményezett. A gazdaságban évente 600, illetve 1200 hektáron művelnek a gyomfésűk borsót, kukoricát, szóját, napraforgót és csillagfürtöt.

 

Andreas elmondásai alapján sem hiba, sem számottevő kopás nem volt tapasztalható az eddigi időszakban, továbbra is az eredeti fogakkal fut a 4 éves gyomfésű is. Ez két dolognak köszönhető. Egyrészt a Treffler által kifejlesztett egyedi keményfém ötvözet a fogakon, aminek kiváló hőálló képessége és kopásállósága van, másrészt a traktorból is precízen állítható ellennyomása a fogaknak, aminek ellenére a fogak állása változatlan tud maradni. Ebből adódóan szántóföldi, de akár bakhátas kutúráknál is hatékonyan használható.

 

„Nem kell elé külön traktort venni”. A gyomfésű kiemelkedő hatékonysága ugyanis nem jár együtt kiemelkedő súllyal, akár egy 80-as MTZ is elhúzza. „Látszik rajta, hogy gyakorlati tapasztalatokkal rendelkező ember tervezte”, gondol többek között a tulajdonos a hidraulikus összecsukásra, ami jól jön, ha a táblák vége összeszűkül és nem szeretnénk kétszer vakon átfésülni a területet. Ennek eredményeképpen egy nagyon hatékony hosszútávú befektetésre találtak a Treffler precíziós gyomfésűben.

 

A gyomfésűt minden biogazdának, illetve olyan konvencionális gazdaságoknak akik nagyobb szerepet szeretnének adni a mechanikai gyomírtásnak és a vetés utáni időszakban a talajok vízháztartásának a javításának tudja ajánlani.

 

Kapcsolat